top of page

BAŞARIYI DİKENLİ ALIŞKANLIKLAR YÜZÜNDEN KAÇIRMAYIN!

Güncelleme tarihi: 16 Mar 2023


basarinin-yollari


İnsan alışkanlıklarla yaşıyor. Alıştığımız yemekler, alıştığımız düşünceler, alıştığımız davranış şekilleriyle devam ediyoruz hayatımıza.

Oysa şu ana kadar elde ettiğiniz başarıların daha ötesine geçmek için bazı alışkanlıklardan vazgeçmek ya da yenilerini kazanmak için uğraşmak gerektiği kaçınılmaz bir gerçek.

Alışkanlıkları değiştirmek zordur ama ancak doğru alışkanlıklar bizi istediğimiz yere taşıyabilir. Örneğin kariyerinizi ilerletmek için ekstra çalışma yapmanız gerekiyorsa, muhtemelen her akşam bilgisayarda oyun oynama alışkanlığınızı değiştirmeniz gerekecektir.

Eğer şirket dinamikleriniz şirket için sosyal ağlara çok önem veriyorsa ve şirket içinde görünürlük çok önemliyse. “Yöneticilerim benim başarılarımı nasıl olsa görür” düşünce alışkanlığına sarılıp kendi kabuğunuzda yaşamak size istediğiniz başarıyı getirmeyecektir.

Şimdi bir dur ve hayattaki hedefini aklından geçir:

– Hangi alışkanlıkların sana destek olur?

– Hangi alışkanlıkların sana köstek olur?

Elinde iki şahane liste olacak böylece: Edinmek istediğin yararlı alışkanlıklar ve bırakmak istediğin alışkanlıklar. (Burada bir parantez açmalıyım. Alışkanlıklardan kastım sadece davranışlar değil aynı zamanda otomatik düşüncelerimiz, tutumlarımız, yargılarımız…) (Bu listeyi oluşturmak kolay olmayabilir, o zaman bir koçtan destek alabilirsin.)

Ardından nereden başlamak istediğine karar ver. Sana en kolay gelen en doğru adım olabilir.

Bebek adımlarıyla ilerle. Her defasında sadece bir alışkanlık üzerinde çalış. Eğer seçtiğin alışkanlıkla işler iyi gitmezse hemen vazgeçme, beynin alışkanlığı edinmesi için en az 21 gün ardı ardına aynı alışkanlığı yaşamaya ihtiyacı olur.

Hayatta istediklerini ne kadar istiyorsun kendine bir sor. Değeceğini düşünüyorsan alışkanlıkların üzerinde çalışmaya başlayabilirsin.

Filiz Gündoğdu (Değerlendirme Birim Lideri, Yönetici & Kariyer Koçu, PCC)

Destek olabileceğini düşündüğüm bazı kaynaklar:

A Simple Way to Break a Bad Habit





Inner Game of Work / İş Hayatında Zihin Oyunları– Timothy Gallwey

Primal Leadership / Yeni Liderler – Daniel Goleman, Richard Boyatzis

bottom of page