top of page

İYİ FİKİRLERİN HAK ETTİĞİ MUHTEŞEM SUNUMLAR!

Güncelleme tarihi: 16 Mar 2023

Bir fikri nasıl sunduğunuz iş başarınız için önemli, evet. Ayrıca fikrinizi anlatıp sunum yaptığınız anlarda kariyerinizin de kırılma anlarından birini yaşarsınız.


iyi-fikirlerin-hakettigi-muhtesem-sunumlar

– Üst yönetime sizin varlığınızı fark ettirebilir;

– Çalışma arkadaşlarınız size farklı bakmaya başlar;

– Yöneticinize “Bu çocukta ne cevherler varmış bilmiyormuşuz” dedirtebilir;

– Değerlendirme Merkezinde sunum yapıyorsanız terfi şansınızı


doğrudan etkileyebilir.

Tabii fikrinizin MUHTEŞEM olması yukarıda söz ettiğimiz etkiyi yaratmaya yetmez. Başka biri normal bir fikri muhteşem bir fikir olarak sattığında sizin fikrin etkisi düşer. O zaman MUHTEŞEM fikrinizi hakettiği MUHTEŞEMlikte sunun.

Muhteşem bir sunum için:

1-İyi, işe yarar, ilgi çekebilecek bir fikir

2- Bu fikrin neden işe yaradığına dair etkili argümanlar

3-Fikrin hayata nasıl geçirileceğine dair aksiyon ve zaman planı

4-Olası riskler ve engellere karşı alternatif planlar

5-Fikre yakışan iyi bir enerji ve motivasyonla sunum yeterlidir aslında.



1- İyi, işe yarar, ilgi çekebilecek bir fikir

Fikir, tüm iyi sunumların temeli. Temel sağlam olmazsa bina çökebilir.

Fikir geliştirme konusunda güçlenmek için ne yapabilirsiniz:

Sadece kendi işinizi değil diğer departmanların da neler yaptığını neler düşündüğünü, konuştuğunu takip edin. Trendleri izleyin. İhtiyaçları takip edin.


2- Bu fikrin neden işe yaradığına dair etkili argümanlar

Argümanın sadece sizi değil karar vericileri de ikna etmesi gerekir. Birçok zaman insan kendisine iyi göründüğü için bir fikri ortaya atar ve kendince çok güçlü bir argümanı vardır. Ama heyhat! Üst yönetimin öyle düşünmeyeceği tutar. O yüzden karar verici ekiple empati kurmak iyi bir fikir olabilir.

Bazen fikri o kadar sever ki insan aslında bu fikre şirketin gerçekten ihtiyacı var mı ya da yönetimin stratejisine uygun mu bunu düşünmeden ilerler.

Fikrinize değer veriyorsanız onu anlatmadan önce ikna edeceğiniz kişilerin ihtiyaçlarına bakın. Bu fikre neden ihtiyaç duyabilirler, bu fikir hangi ihtiyaçlar karşılar. Kimin işine yarar?


3-Fikrin hayata nasıl geçirileceğine dair aksiyon ve zaman planı

Dünyada bir sürü insandan harika fikirler çıkıyor. Ama kaç tanesi hayata geçiyor? Bazıları zaten adım atmadan vazgeçiyor. Bazıları aksiyona geçtiğini sanıyor ama plansız adım atmak yarı yolda bırakıyor. Etkili liderler, güçlü fikirler ortaya attıkları gibi işin nasıl yapılacağına dair de detaylı aksiyonlar planlama becerisine sahiptirler.

Nasıl hayata geçirileceği belli olmayan fikirler belirsizlik dolayısıyla güvensizlik yaratıyor. Güvenilmeyen fikrin kabul edilme şansı da çok değil.

İyi bir fikri muhteşem yapan aslında altındaki sağlam aksiyon planıdır. İyi düşünülmüş dört başı mamur bir planla fikriniz daha da parlar.


4-Olası riskler ve engellere karşı alternatif planlar

Her planın riski vardır. Riskler ve engelleri düşünülmeden hazırlanmış bir plan bitmiş sayılmaz aslında. Ayrıca yolunda gitmeme riski olan durumları düşünmek aslında yaratıcılığı tetikleyen bir süreçtir.


5-İstediğiniz etkiyi yaratacak sunum ortamı (slidelar, grafikler, videolar, vb)

İyi sunumlar yapmak istiyorsanız teknolojik programları iyi kullanmayı, tasarım gözünüzü geliştirmeyi, görsel becerilerini arttırmayı düşünmelisiniz. Ya da tüm bunları yapması için bir tasarımcıdan da destek alabilirsiniz.

Yine de artık dijitalleşmeyle ve teknolojik trendlerle o kadar iç içeyiz ki hikayenizi anlatırken ne tür görseller kullanacağınız, flip chart’a neleri nasıl yazacağınız, ortamdaki müziğin ve ışığın nasıl olmasını istediğiniz gibi detay ama kritik olan konularda bilgi sahibi olmanız önemli. Kendiniz yapmasanız da neyi isteyebileceğinizi bilmeniz fark yaratır.


6-Fikre yakışan iyi bir enerji ve motivasyonla sunum

İşte burada sunum teknikleri ve son zamanlarda giderek daha çok duyulan “story telling” (hikaye anlatma) kısmı devreye giriyor.

İnsanların aklında fikirler değil hikayeler kalır.

İnsanların aklında neyi söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz kalır.

Fikrinizin neden iyi olduğunu düşünün: Kimin işine yarar, bu kişinin nasıl bir hikayesi olur.

Bu fikrin bir metaforu olsa ne olurdu?

Sunum becerileri eğitimlerine katılın, TED Talks gibi video ortamlarında sunum yapanları izleyin. Kimin beden dili ve söylemi etki yaratıyor, kiminki yaratmıyor?

Ayrıca en insan en iyi yaparak öğrenir. Prova candır. Prova yapın ve kendinizi videoya çekin. Nasıl bir etki yaratıyorsunuz? Arkadaşlarınıza/evdekilere sunum yapın ve sonra sorun: “Ne işe yaradı ne işe yaramadı?”


Filiz Gündoğdu (Değerlendirme Birim Lideri, Yönetici & Kariyer Koçu, PCC)

bottom of page